10 Aandachtspunten bij het kiezen van een WordPress template

Wordpress blog
Cedric Deneweth
Auteur: Cedric Deneweth
7 min
28 februari 2017

Hoewel WordPress bijlange niet het enige content management systeem (CMS) is op de markt, is het alvast wel het populairste. Volgens recente cijfers draaiden eind 2016 één op de vier websites op WordPress, en dagelijks komen daar nog zo’n 50.000 websites bij.

Eén van de belangrijkste pijlers van dit succes is ongetwijfeld het feit dat het platform volledig open source is, waardoor er duizenden verschillende templates en plug-ins ter beschikking worden gesteld dankzij de actieve community. Dit zorgt ervoor dat gebruikers niet per se moeten beschikken over een technische achtergrond om toch een website op poten te kunnen zetten.

Afhankelijk van het kennisniveau kan vrijheid van het platform beschouwd worden als sterkte en als zwakte. Voor ervaren gebruikers is de openheid van dit platform een zegen, maar voor veel nieuwe gebruikers kan dit ook zorgen voor de nodige kopzorgen. Want welke template scoort nu precies het best? Zijn er zaken die zorgen voor een hogere ranking in een zoekmachine? Waarom zou je een betalende template aanschaffen?

Op website-technisch vlak duiken er dan ook zeer grote verschillen op in het aanbod. Om als gebruiker het bos door de bomen te blijven zien, zetten we in dit stuk 10 aandachtspunten op een rijtje die je beter in het achterhoofd houdt tijdens het selecteren van een WordPress template.
 

1. Rating/review

Omdat een open source community afhangt van de goodwill van de gebruikers, zijn reviews in veel gevallen, een prima indicator van hoe goed of slecht een bepaalde template werkelijk is. Naast het raadplegen van de gemiddelde score is het ook aangewezen om even door de commentsectie te scrollen. Deze zullen in veel gevallen meteen vaak voorkomende problemen aan het licht brengen.
 

2. Doel en functie

Het ontwerp van een website moet overeenstemmen met het doel en de content die je aanbiedt op je website. Zo zal een e-commerce website anders zijn opgebouwd dan een website die bijvoorbeeld leads wil genereren. Gelukkig geven de meeste developers in de omschrijving aan binnen welke context hun template het beste uitkomt en wordt er veelal ook meteen een voorbeeld (live demo) aangeboden waar je alle functies kunt testen in volle actie.
 

3. Responsive design

Responsive design betekent dat een website zich aanpast naargelang het beeldscherm waarop de website wordt bekeken. Zo zal iemand die de website mobiel bezoekt, een compactere versie te zien krijgen dan iemand die dat doet via desktop. Omdat mobiel zeer hoog in het vaandel wordt gedragen door Google, scoren mobielvriendelijke websites hoger in de mobiele zoekresultaten.

De meeste templates die worden aangeboden zijn echter responsive. Indien je je zinnen hebt gezet op een template en hieraan twijfelt, kan je steeds je browserscherm even veranderen van grootte en controleren of alles nog steeds duidelijk leesbaar is.
 

4. SEO vriendelijkheid

Of een template het goed zal doen binnen een zoekmachine, valt vooraf moeilijk te voorspellen. Maar door enkele spelregels indachtig te zijn, kan je al een heel eind komen.

In tegenstelling tot mensen, beschikken zoekmachines niet over zintuigen. Met andere woorden zal een mooie website daardoor niet per se hoger ranken. Veel hangt af van de broncode en de prestaties ervan. Voor gebruikers die weinig of geen affiniteit hebben met HTML, CSS of JavaScript kan dit een uitdaging betekenenGelukkig bestaan er tools die dit voor jou kunnen controleren, zoals de W3 Markup Validation tool. Een goede template bevat geen - of toch zeer weinig - HTML fouten.


5. Browsercompatibiliteit

Mensen zullen je website via allerlei verschillende browsers bezoeken, zoals bv. Chrome, Firefox, Internet Explorer… Afhankelijk van de browser waarmee een bezoeker naar je website surft, kan deze er anders gaan uitzien. Developers zullen de template normaliter zelf al voldoende onderworpen hebben aan enkele cross-browser tests, maar het is steeds aangewezen om dit zelf ook nog even na te gaan. Een goeie en overigens gratis cross-browser test is Browsershots.
 

6. Plug-in support

Zoals we reeds hebben aangegeven zijn er naast de duizenden templates nog eens minstens evenveel plug-ins beschikbaar die het leven van een developer nog net dat tikkeltje aangenamer maken. Een aantal plug-ins zijn ware must-haves, andere automatiseren dan weer simpele, complexe of tijdrovende taken. Omdat zowel templates als plug-ins frequent worden geüpdatet, is het niet ondenkbaar dat ze na een tijdje niet langer compatibel zijn. Bij twijfel raden we aan om de developer hierover even te contacteren.
 

7. Snelheid en laadtijden

Veel mensen zullen pas aandacht gaan besteden aan de snelheid van de website wanneer het te laat is. Nochtans hecht Google een groot belang aan laadtijden van webpagina’s, aangezien ze een direct effect hebben op de gebruikerservaring. Het is dan ook van groot belang dat de code tot het minimum wordt beperkt. Ook een template selecteren die puur op snelheid is gericht om vervolgens vol te stouwen met naast elkaar werkende plug-ins is in dat opzicht not done. Een goeie tool waarmee je dit aspect kunt meten is via de PageSpeed Insights tool van Google.
 

8. Ondersteuning

Vooral voor nieuwe gebruikers kan het een meerwaarde betekenen wanneer er ondersteuning wordt verleend door de developer, bijvoorbeeld wanneer er onverwachts iets misgaat. Dit is echter geen vereiste en in de meeste gevallen zelfs gewoon een service die enkel wordt verleend aan betalende gebruikers.
 

9. Gratis vs. Premium templates

Hoewel WordPress een gratis bibliotheek met templates ter beschikking stelt van zijn gebruikers, zijn er ook websites die dit aanbieden. Over het algemeen merken we dat de kwaliteit en de service van betalende templates gevoelig hoger liggen dan de gratis templates. Voorbeelden van bekende en betrouwbare marketplaatsen voor templates zijn bv. ThemeForest, TemplateMonster en ThemeGrill. Bovendien zijn er ook gratis templates die er “premium” uitzien, maar verborgen links bevatten naar louche sites. Zo’n templates – of erger – gekraakte templates, houden dus significante risico’s in.

In veel gevallen zijn er ook veel meer mogelijkheden en features beschikbaar bij een premium versie, waardoor je de website volledig kunt afstellen op je eigen smaak. Wat betreft de prijs, schommelt de kostprijs van een degelijke template tussen de 50 à 70 euro, wat niet opweegt tegen de kosten die worden aangerekend door een developer om een standaard website te ontwikkelen.
 

10. Veiligheid

Een ander belangrijk aspect is de veiligheid van een template. Omwille van de openheid van het platform is veel gebaseerd op eerlijkheid, oprechtheid en de goeie wil van gebruikers. Er zijn een aantal gevallen bekend van developers die dit niet echt ten harte nemen en bewust een aantal lekken integreerden in hun code zodat ze later konden worden aangevallen. In dat opzicht doe je er goed aan een template aan te kopen van een erkend developer en/of om de reviews aandachtig te doorlopen.

 

Conclusie

Samengevat kunnen we stellen dat er een hoop variabelen zijn die in rekening moeten gebracht worden bij het kiezen van een WordPress template. Aangezien niet elke template bijvoorbeeld geschikt is voor e-commerce, kan je jezelf hier al een groot deel van het zoekwerk uitsparen door het doel van je website te bepalen. Het uiterlijke aspect van een template is in de beginfase eerder van ondergeschikt belang ten opzichte van de prestaties en het functionele aspect ervan. Ga dus op zoek naar een template die degelijk gecodeerd is en presteert op vlak van SEO, hoog scoort in de reviews en beschikt over een responsive design. Twijfel overigens niet aan het al dan niet aanschaffen van een premiumversie van een template, want over het algemeen bieden ze meer kwaliteit en veiligheid aan de gebruiker.

Ter volledigheid willen we ook nog even meegeven dat er ook externe factoren zijn die een directe invloed kunnen hebben op bepaalde punten die we hierboven hebben besproken. Zo wordt de snelheid en de veiligheid van een website ook voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de hostingservice. Trage en verouderde servers kunnen er namelijk nog steeds voor zorgen dat een website slecht presteert, zelfs wanneer een template voldoet aan de opgesomde aandachtspunten.

 

Reactie toevoegen

Discover marketing gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website aangenamer te maken.